top of page

JUNIORITOIMINTA

Nimetön2.png

Teemme aktiivisesti lajiesittelyjä Hämeenlinnan seudun kouluissa ja oppilaitoksissa. LRC on toimittanut lippurugbysettejä useisiin kouluihin Hämeenlinnan seudulla lajiesittelyjen yhteydessä. Toivomme, että setit pysyvät aktiivisessa käytössä myös koulujen omien liikunnanopettajien ohjauksessa.

 

Valmentajamme voi kutsua vetämään tutustumistreenit myös muiden lajien harjoituksiin tai kaveriporukalle. Ilmaiseksi!

Seuran avoimiin harjoituksiin voi liittyä, kun on täyttänyt 15 vuotta. Harjoitukset suunnitellaan aina niin, että ne ovat turvallisia myös nuorille. Lähetä sähköpostia hameenlinna@rugby.fi!

Ohjeet
lippurugbyyn

Lippurugbya voi soveltaa monella tavalla. Alla on kirjoitettu auki LRC:n vetämien kouluvierailujen perusmalli.

Englanninkielisiä video-ohjeita löydät alta ja tästä linkistä.

 

Tästä linkistä löydät tulostettavan lippurugbyohjeistuksen, jonka on laatinut opettajana työskentelevä Kuopio Rugby Clubin pitkäaikainen pelaaja Ari Tikkanen lippurugbyn vetämiseksi koululiikuntana.

Lippurugbyohjeistus 

liikuntatunneille

Lippurugbyssa on kaksi joukkuetta. Kumpikin yrittää viedä pallon maaliin ja samalla estää vastustajan maalintekoyritykset.

Säännöt eivät ole vaikeat, mutta ensikertaiselle ne yleensä tuntuvat vaikeilta, koska ne ovat erilaiset kuin muissa lajeissa. Vaikeinta on se, että syöttää saa vain taaksepäin. 

Normaalisti lippurugbya pelataan seitsemän pelaajan joukkueilla. Peliä voi myös soveltaa pelattavaksi pienemmillä, jopa kolmen hengen joukkueilla. Tällöin maalin tehnyt joukkue jää kentälle ja vastustaja vaihtuu. Tärkeintä on liike!

 


Syöttämisen perusteet

 

1. Jaa ryhmä pareihin tai kolmen ryhmiin.

Jokaiselle ryhmälle oma pallo, jota opetellaan heittämään kahdella kädellä ja alakautta. Soikeaa rugbypalloa ei kannata heittää kuin koripalloa, vaan pitää olla sivuttain, kylki kaveria kohti ja heittää pallo alakautta kädet kohti maalia ojentaen. Syöttö pitää tähdätä kaveri navan korkeudelle.


2. Taaksepäin syöttäminen.

Yksinkertaisin tapa hahmottaa asia on laittaa ympyrän keskelle kartio ja reunoille neljä jonoa. Palloja tarvitaan kaksi.

Vastakkaisista jonoista ensimmäiset oppilaan lähtevät liikkeelle samaan aikaan, menevät keskikartion ohi oikealta, syöttävät sitten pysähtymättä pallon vasemmalla olevan jonon ensimmäiselle ja jatkavat vastapäisen jonon hännille. Pallon saaneet lähtevät taas samaan aikaan, oikealta ohi ja syöttö vasemmalle. Harjoite kannattaa ottaa ensin kävellen, ja kun kaikki osaavat sen tehdä oikein, vauhtia voi lisätä. On tärkeää mennä kartion ohi, jolloin syöttö lähtee taaksepäin. 

 


3. Syöttelyjono. Syötön vastaanottajan pitää pysyä takaviistossa pallonkantajaan nähden. Ihanteellista olisi, että syötön vastaanottaja juoksee kiinni syöttöön vauhtia kiihdyttäen. 

Peli

Varusteet:

Pelaajilla pitää olla lippuvyö ja kaksi lippua. Tarravyö pitää kiinnittää lantiolle ja vaatteiden päälle, pitkät paidan helmat on parasta tunkea housuihin. Yksi lippu tarravyöhön kiinni kumpaankin kylkeen. Lippujen pitää roikkua vapaasti.

 

Säännöt:

Hyökkääjät muodostavat 4 jonoa, joiden ensimmäiset lähtevät aina vuorollaan hyökkäämään. Tuomari heittää pallon sille, joka sitä ensimmäisenä pyytää. Hyökkääjät lähtevät liikkeelle päätyviivan takaa samaan aikaan, ja toisesta päästä lähtevät puolustajat.

Tarkoituksena on viedä pallo toiseen päähän maalialueelle juosten ja taaksepäin syötellen. Maali syntyy, kun pallo painetaan maahan vastustajan maalialueella.

Palloa kantavalla joukkueella on 5 yritystä (lipunryöstöä) aikaa yrittää maalia). Tämän jälkeen pallo vaihtuu toiselle joukkueelle. Jos pallonkantaja syöttää palloa eteenpäin, pallo on menetetty ja pallonhallinta vaihtuu heti toiselle joukkueelle. Jos pallo putoaa kantajan käsistä eteenpäin, tämä lasketaan virhesyötöksi ja pallonhallinta vaihtuu toiselle joukkueelle. Taaksepäin pudonnut tai syötön vastaanottajasta ohi mennyt pallo on vapaa molemmille joukkueille.

Lipunryöstön eli taklauksen saa tehdä vain pallonkantajalle. Lipun menettämistä ei pidä pelätä, vaan pallon kanssa pitää aina juosta eteenpäin. Ryöstetty lippu pitää antaa takaisin "taklatulle", joka kiinnittää sen vyölleen.

 

Kun lippu on otettu, puolustaja jää paikoilleen lippu kädessä. Hyökkääjä tulee hänen eteensä, laittaa pallon maahan jalkojensa väliin,

josta toinen hyökkääjää ottaa sen ja syöttää välittömästi joukkuetoverille, joka puolestaan lähtee etenemään. Liputustilanteessa lipun ryöstänyt pelaaja jää paikoilleen, mutta toiset puolustajat perääntyvät kentän koosta riippuen 3-5 metriä linjassa pallon taakse. Etäisyys on siis linjassa siitä kohdassa, jossa pallo on, ei kaaressa pallosta.

 

Hyökkääjien pitää myös olla pallolinjan takana, jolloin heille voi syöttää. Samoin hyökätessä pallonkantajan pitää olla hyökkääjistä ensimmäisenä
ja toiset tulevat hänen takanaan, jolloin pallon voi aina syöttää ennen taklatuksi tulemista eli lipun menetystä.


Linjassa takana olevat puolustajat saavat lähteä vastaan heti, kun hyökkääjä nostaa maassa olevan pallon. Siksi syötön pitää tapahtua nopeasti.


Tarkoitus on, että joukkuepelissä syötellään.

 

Jos pallo menee sivurajasta ulos hyökkääjien toimesta, samoin taas vaihdetaan hyökkääjiä. Jos pallo osuu puolustajaan, hyökkäys jatkuu ja sivurajalta jatketaan, eli pelaaja koskettaa pallolla jalkaa ja syöttää. Tilanteessa pitää muistaa, että puolustajien pitää olla pallolinjan omalla puolella.


Puolustaja saa katkaista syötön ottamalla pallon ilmasta kiinni. Syöttöä ei kuitenkaan saa katkaista lyömällä pallo kädellä eteenpäin. Siinä tapauksessa seuraa rankkari, jossa hyökkääjä saa syöttää tai lähteä itse etenemään pallon kanssa. Jos puolustaja on tässä tilanteessa liian lähellä, eli ei ole ehtinyt 3-5 metrin päähän pallolinjasta, hän on paitsiossa, eikä saa osallistua peliin. Aina pelikatkoissa pitää oppia automaattisesti
peruuttamaan omalle puolelle palloa, on sitten hyökkääjä tai puolustaja.

 

Maali tehdään viemällä pallo maalialueelle. Pallo pitää painaa maahan, sen pitää olla hallussa. Jos pallon pudottaa tai heittää maahan, maalia ei hyväksytä. Muista lajeista poiketen, riittää kun pallo osuu maaliviivaan, sen ei tarvitse olla kokonaan maaliviivan yli.

 

Samoin sivurajalla, jos pallollinen pelaaja astuu viivalle, hän on ulkona. Mutta jos seisoo kentällä ja saa pallon ilmasta kiinni kentän ulkopuolelta, peli jatkuu.


Sääntöjä voi toki aina soveltaa tarpeen ja tilanteen mukaan.

Lippuvyöt voi korvata kahden käden kosketuksella hartialinjan alapuolelle, jolloin kyse on touch rugbysta.

 


 

 

bottom of page