Peruskurssi 24. ja 25. helmikuuta

8.2.2016

Mitä rugby on ja sattuuko se?

Rugby on yksi maailman suosituimmista palloilulajeista.

Lajin tunnistettavin piirre on syöttösääntö. Palloa saa syöttää vain taaksepäin, joten juoksumaali eli try syntyy kiertämällä vastustajan puolustus tai murtautumalla siitä lävitse.

Pelaajat on jaoteltu forwardeihin ja backeihin. Yleensä forwardit ovat taklauksesta toiseen ryynääviä, hieman hitaampia mutta voimakkaampia pelaaja. Backit ovat omillaan päästessään syöttämään ja viilettämään ohi puolustuksen. Kaikki pelaajat osallistuvat hyökkäykseen ja puolustukseen, joten jokainen joutuu toisinaan tilanteeseen, jossa hänen pitää pysäyttää vastustajan suoraan kohti rynnivä lock.

Kyllä, rugbyssa sattuu ja tapahtuu. Ei kuitenkaan sen enempää kuin jääkiekossa tai itsepuolustuslajien harrastajilla. Mustelmia tulee varmasti.

Peruskurssilla ja aikuisten harjoituksissa miesten alaikäraja on 17 vuotta ja naisten 16 vuotta. Alaikäisten pitää toimittaa seuralle vanhempien kirjallinen lupa ennen kontaktitreenejä.

Suomessa pelataan kesäisin rugby union -pelimuotoa, jossa molemmilla joukkueilla on kentällä kerrallaan 15 pelaajaa ja peliaika on 2 x 40 minuuttia. Talvisin pelataan tekonurmilla 7’s-rugbyn SM-sarja turnauksina. ”Seiskassa” peliaika on vain 2 x 7 minuuttia, kentällä on kerrallaan 7 pelaajaa molemmilta joukkueilta ja otteluita on useita päivässä.

Rugbyn perusteisiin voit jo etukäteen tutustua alkeisoppaasta.

Mitä peruskurssilla tapahtuu?

Keskiviikkona käydään lyhyesti läpi rugbyn teoriaa sekä lajin ja joukkueessa mukana olemisen perusperiaatteita. Harjoituksissa ei taklata, vaan tutustutaan pallonkäsittelyyn sekä liikkumiseen kentällä. Tarvitset sisäliikuntavarusteet, vaaleapohjaiset tossut sekä vesipullon.

Harjoitukset klo 19 alkaen Metsola-rakennuksessa, Rinnetie 58. (Kaurialan koulun väistötila)

Torstaina perehdytään rauhassa kontaktitilanteisiin. Pallon kuljettamiseen, taklaamiseen ja taklatuksi joutumiseen. Opit myös, mitä ovat ruck ja scrum.

Treenien lopuksi pelataan jo ehkä ottelu – ilman kontaktia. Tarvitset lämpötilan mukaiset liikuntavaatteet (maneesissa on muutama aste lämpimämpi kuin ulkona), nappikset tai lenkkarit sekä hammassuojat jos sinulla on sellaiset.

Maneesitreeneissä vaatteet likaantuvat, joten muista ottaa vaihtovaatteet.

Harjoitukset klo 20 alkaen MP-Riding Centerissä, Seunakorventie 98, Renko.

Varusteet

Tarvitset urheiluvaatteet, nappikset ja sisäliikuntakengät sekä hammassuojat. Peliasut tulevat joukkueelta. Pakollisia suojia ei hammassuojien lisäksi ole, ja sallittujakin vain vähän.

Tärkein varuste kentällä ja treeneissä on periksiantamaton asenne! Huono pohjakunto ei ole este rugbyn aloittamiseksi!

Jokainen, jonka asenne on ollut oikea, on koulittu kenttäkelpoiseksi. Pieni tai suuri koko ei ole este rugbyn pelaamiselle. Linnan miesten joukkueen pienikokoisin pelaaja on myös yksi kovimmista taklaajistamme!

Kustannukset

Linna Rugby Clubin vuoden 2016 jäsenmaksu on 180 euroa (miehillä sis. harjoitukset ja kesän pelit, naisilla harjoitukset ja talven 7’s sarjan ottelut).

Jos haluat käydä treeneissä vain kuntoilun vuoksi, muita pakollisia kustannuksia ei varusteiden hankkimisen jälkeen ole. Suosittelemme harjoitukset kattavaa vakuutusta kaikille seuran jäsenille.

Virallisiin otteluihin osallistuvat joutuvat hankkimaan Suomen Rugbyliiton lisenssin sekä ottelut ja harjoitukset kattavan vakuutuksen.

SRL:n kautta lisenssi ja vakuutus maksaa noin 330€/ vuosi tai noin 30€/vko.  Muita kustannuksia voi syntyä pitkien pelimatkojen yöpymisistä, mutta näistä sovitaan aina erikseen.